Reiki is herontdekt en ontwikkeld door Dr. Mikao Usui, een boeddhistisch monnik, geboren in Nagoya, Japan, op 15 augustus 1865.                        

In zijn jonge jaren studeerde hij Kiko op de heilige berg Kurama ten noorden van Kyoto. Kiko is een reeks oefeningen die ertoe dienen om de gezondheid te verbeteren door middel van meditatie, ademhalingstechnieken en langzame bewegingen. Daarbij concentreert men zich op de ontwikkeling en toepassing van Ki, de levensenergie, waartoe ook de geneesmethode van handoplegging behoort.Bij de Kiko geneesmethode bouwt men met behulp van oefeningen een voorraad energie op, die vervolgens voor genezing wordt gebruikt. Bij het toepassen van deze methode wordt ook de eigen energie aangesproken, hetgeen mogelijk tot uitputting leidt. Dr. Usui vroeg zich af of er ook een manier bestond om te genezen zonder deze uitputtingsverschijnselen.

Dr. Usui reisde door Japan, China en Europa op zoek naar kennis. Hij wilde zo veel mogelijk leren en hield zich bezig met een groot aantal vakken zoals: medicijnen, psychologie, religie en spirituele ontwikkeling. Omdat hij over grote geestelijke vermogens beschikte, kon hij zich aansluiten bij een spirituele groep: Rei Jyutu Ka. Zijn steeds toenemende belangstelling vormde de geestelijke basis met behulp waarvan hij later de betekenis kon begrijpen van iets ongelooflijks dat hem een aantal jaren later overkwam.

Dr. Usui werd secretaris van het hoofd van het Ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid, die later burgemeester van Kyoto werd. Dr. Usui kwam daardoor in contact met veel invloedrijke mensen, die hem  hielpen een succesvol zakenman te worden.

Een tijdlang gingen de zaken goed, maar in 1914 keerde het tij. Dr. Usui besloot toen zich meer met het boeddhisme bezig te houden en monnik te worden. Hij concentreerde zich op het bestuderen en praktiseren van het boeddhisme. Uiteindelijk keerde hij terug naar de berg Kurama, waar hij als jongen gestudeerd had. Hij besloot zich 21 dagen lang op de berg terug te trekken. Daar vastte, mediteerde en bad hij. Tijdens een van die meditaties ging hij onder een kleine waterval staan en liet het water over zijn hoofd lopen. De bedoeling hiervan is het kruinchakra te reinigen en te openen. Dit doet men daar overigens tegenwoordig nog steeds zo. Tegen het einde van deze 21 dagen, in maart 1922, voelde hij een groot en sterk geestelijk licht zijn kruin binnenstromen en zo beleefde hij een satori, een moment van verlichting. Toen dit gebeurde, werd zijn bewustzijn steeds groter en wist hij dat een grote kracht bezit van hem had genomen. Hij wist ook dat dit de kracht was, waarnaar hij verlangd had toen hij als jongeman medicijnen studeerde. Hij was dolblij want  nu kon hij ook anderen genezen zonder daarbij zijn eigen energie te gebruiken.

In april 1922 ging hij naar Tokio. Daar stichtte hij een kliniek en richtte  de ‘Stichting voor de Usui Geneeswijze’ op. Hij hield daar lezingen en begon behandelingen te geven. Hij ontwikkelde zes opleidingsniveaus. De eerste vier zijn door mevr. Takata samengevoegd tot Reiki I. Vandaar ook dat bij Reiki I vier initiaties worden gegeven. Dit niveau wordt Shoden = beginnerniveau genoemd. In zijn kliniek in Tokio ging Dr. Usui verder met onderwijzen en behandelen. In 1923 kregen vrede en harmonie een flinke dreun tijdens de grote Kanto aardbeving. Deze aardbeving was een van de zwaarste en meest verwoestende die Japan ooit heeft getroffen. Meer dan 140.000 mensen kwamen om het leven. Duizenden huizen en gebouwen stortten in en de daaropvolgende branden verwoestten nog veel meer huizen. Daardoor weren duizenden mensen dakloos en raakten gewond of werden ziek. Praktisch iedereen raakte getraumatiseerd.

Er ontstond een enorme behoefte aan Reiki en Dr. Usui en zijn studenten werkten dag en nacht om zo veel mogelijk mensen te helpen. In 1925 opende Dr. Usui een aanzienlijk grotere kliniek in Tokio en begon door Japan te reizen om de mensen over Reiki te vertellen. Hij gaf zijn kennis door aan meer dan 2000 studenten en hij leidde zestien leraren op. Omdat hij zich zo inzette, werd hij door de Japanse keizer geëerd met een hoge onderscheiding. Dr. Usui wilde verhinderen dat Reiki slechts voor een selecte groep was voorbehouden of aan een vorm van gezag of begrenzing onderhevig was. Hij wilde dat iedereen er gebruik van zou kunnen maken en Reiki over de hele wereld verspreid zou worden. Hij vond dat iedereen de kans moest krijgen om het goddelijke te ervaren, want daardoor zouden de mensen eerder bereid zijn met elkaar samen te werken aan een betere wereld.

Op 9 maart 1926 stierf Dr. Usui aan een beroerte tijdens een Reiki cursus in Fukuyama. Hij is begraven bij de Saihji-tempel in Tokio, waar door zijn studenten een gedenksteen is geplaatst, met een prachtige inscriptie waarin zijn leven en werken met Reiki wordt beschreven.

Verkorte versie van het verhaal geschreven door: William Lee Rand


 

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK